Milyen az ideális padlólap? – hidegburkolatok beltérre, kültérre

Milyen az ideális padlólap? – hidegburkolatok beltérre, kültérre

Akár házat építünk, akár nagyobb ívű lakásfelújításra adjuk a fejünket, az egyik legnagyobb dilemmát a padlóburkolatok kiválasztása szokta okozni, hiszen a kereslet folyamatos növekedésével párhuzamosan ezen termékek választéka is egyre gyarapszik

Fagyálló, csúszásmentes kőporcelán greslap teraszokra
Fagyálló, csúszásmentes kőporcelán greslap teraszokra

– így pedig ma már sokszor a bőség zavara jelenti a kihívást. A konyhában, a fürdőszobában vagy az előszobában, de akár kültéren is (teraszon, erkélyen, kerti utakon stb.) a legjellemzőbb a hidegburkolatok használata. Ezek anyaga lehet egyebek mellett kőporcelán, gres, kerámia, továbbá gránit, cement vagy éppen műkő is. Felhasználásuk helyének, illetve az igénybevételük mértékének megfelelően a padlólapoknak elsődlegesen a kopás- és fagyállóság, valamint a keménység követelményeinek kell megfelelniük. Természetes, hogy a kültéri burkolatok jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, a téli fagyoknak, ezért strapabíróbbnak kell lenniük. Beltéren sokszor padlófűtésre kerül a hidegburkolat – ilyen esetben már inkább az adott padlótípus hővezető képessége a döntő, míg például a fürdőszobában a folytonos vízzel való érintkezés miatt a kiváló minőségű ragasztó- és fugázóanyagok használata is hatványozottan fontos. De mindezek mellett természetesen az esztétikai szempontokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül a választás során.

A harmónia mindenek előtt

Mediterrán hangulat a konyhában rusztikus stílusú padlólappal
Mediterrán hangulat a konyhában rusztikus stílusú padlólappal

Tekintve, hogy a lakberendezési divatirányzatok, ha nem is egyik napról a másikra, de azért elég sűrűn változnak, a padlólapokat pedig hosszú távra választjuk, nem érdemes kizárólag az aktuális trendekre hagyatkozni a döntés meghozatalakor. Sokkal fontosabb, hogy az otthonunk berendezéseivel, alapvető stílusával, és persze nem utolsósorban a mi ízlésünkkel összhangban legyenek a kiválasztott burkolatok. A harmónia elvének kell érvényesülnie mind a szín, mind a mintázat és a felület (matt vagy fényes) tekintetében is. A konyhában mérvadó, hogy a bútorzathoz jól illeszkedjen a padló: egy mediterrán stílusú konyhába a világosabb földszínek, a természetes hatású textúrák dukálnak, míg egy minimalista tér már inkább minta nélküli, fehér, fekete vagy éppen szürke padlólapokat kíván. A fürdőben a beépített elemekkel, a káddal, a zuhanyzóval és a csempével hozzuk összhangba a padlólapot! Az előszobában – lévén ott kevés a meghatározó fix elem – bátran választhatunk akár sűrűbb, karakteresebb mintákat is. Ön is építkezés vagy átalakítás előtt áll? Tekintse meg minőségi padlólapjaink választékát! Ha kérdése akadt, forduljon hozzánk bátran elérhetőségeinken!

Facebook | Instagram