Az otthon fénypontja – hogyan válasszunk csillárt?

Az otthon fénypontja – hogyan válasszunk csillárt?

A 16-18. században uralkodó barokk építészet grandiózus enteriőrjeiben (paloták, kastélyok gazdagon díszített termeiben, dolgozó- és könyvtárszobákban, középületek auláiban)

Csillár

az arannyal futtatott ornamentumok, a stukkódíszek és a karcsú, lágyan ívelt bútorok mellett a magas mennyezetről aláhulló, súlyos kristálycsillárok is a tér meghatározó, központi elemeinek számítottak. Még ha napjainkban nem is feltétlenül így gondolunk rá, valójában a mai modern otthonokban is messze túlmutat a csillár jelentősége a világítástechnikai funkcióin. Akár klasszikus díszítettségű, akár minimalista vagy indusztriális stílusú darabot választunk, nagyban meghatározza az adott helyiség karakterét. Gondoljunk csak bele: ha kipakolnánk minden bútort, dísztárgyat a nappalinkból, és csak a csillár maradna a helyén, nem jelentene már önmagában is elköteleződést valamilyen lakberendezési stílus felé?

Külcsín és belbecs

Csillár

A fentieket tekintetbe véve, bármelyik helyiségbe is választunk új csillárt, fontos, hogy egyszerre figyeljünk a praktikus és az esztétikai szempontokra. Azon túl, hogy szem előtt tartjuk otthonunk alapvető stílusát, számításba kell vennünk az adott szoba specifikumait, funkciót, valamint azt, hogy az egyéb világítótestekkel is összhangban legyen a csillár – mind megjelenésében, mind világítástechnikai jellemzőiben. A nappaliban, a háló- vagy dolgozószobában például gyakori a kiegészítő fényforrások (spotok, asztali, fali vagy állólámpák stb.) alkalmazása, amelyeket bizonyos szituációkban a központi világítótesttel felváltva használunk, így lényeges, hogy ezek külön is biztosítsák a megfelelő látási viszonyokat. De míg ezekben a helyiségekben a csillár elsődlegesen az általános világítást szolgálja, addig az étkezőben az asztal fölé belógatott változatokkal optimálisan fókuszálhatjuk a fényt, és meghitt hangulatot teremthetünk az étkezésekhez, családi együttlétekhez. A nagyobb előszobákba is választhatunk csillárt, de akár a búra nélküli függesztékek mellett is dönthetünk.


Akár klasszikus, akár modern stílusú világítótestet keres, minőségi gyártóktól származó csillárjaink között biztosan megtalálja az elképzeléseinek megfelelő típust – válogasson kedvére!

Facebook | Instagram