Az asztali lámpától a csillárig – beltéri lámpák minden helyzetre

Az asztali lámpától a csillárig – beltéri lámpák minden helyzetre

A világítástervezés az egyik legkomplexebb feladatnak számít a lakberendezésen belül,

Italux - Csillár
Italux - Csillár

hiszen az ingatlan műszaki sajátságai mellett figyelembe kell vennünk az egyes helyiségek méretét, elrendezését és persze nem utolsósorban stílusát, hogy a kiválasztott világítótestek nemcsak megjelenésükben, de funkciójukat tekintve is teljes mértékben megfeleljenek az elvárásainknak. Ezen felül a tervezés során arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a különféle típusú lámpáknak mi lesz majd az elsődleges szerepük, és eszerint kell összehangolnunk őket – míg egy csillár jellemzően a központi megvilágításra szolgál, vagyis általános fényt ad, addig egy asztali vagy állólámpa már specifikusabb funkcióval bír (például az íróasztalnál végzett munkához vagy olvasáshoz biztosítja az optimális látási viszonyokat), ennek megfelelően ezek irányított fényforrásoknak számítanak. Még ha elsőre nehéznek is tűnhet ennyi szempontot egyszerre érvényesíteni, a kitartásunk jutalmául végül meghittséget, melegséget csempészhetünk otthonunkba új beltéri lámpáinkkal. De hogy ez garantáltan így legyen, az alábbiakban néhány hasznos tippet adunk a választáshoz.

Mindent a maga helyén

Markslöjd - Asztali lámpa
Markslöjd - Asztali lámpa

A nappali többfunkciós helyiség, ezért a bútorokhoz hasonlóan a világítótestekkel is zónákat alakíthatunk ki. Ajánlott minden egyes bútorsziget fölé egy csillárt vagy egy egyedi megjelenésű mennyezeti lámpát szereltetnünk. A kanapé vagy a fotel mellé helyezhetünk egy elegáns állólámpát, ami nemcsak feldobja a teret, de hasznosnak is bizonyul, ha éppen fókuszáltabb fényre van szükségünk. Az étkezőbe, az asztal fölé válasszunk egy stílusos függőlámpát – ez egészen biztosan meghittséget ad majd a családi étkezésekhez, összejövetelekhez! A konyhában a főzéshez, mosogatáshoz és egyéb tevékenységekhez az irányított fényforrások az ideálisak, ezért ide szpotokat vagy akár praktikus kialakítású fali lámpákat is betervezhetünk. A dolgozószobában az íróasztalon nem maradhat el a dekoratív asztali lámpa, ami nemcsak a munkavégzéshez jelent segítséget, de karaktert is ad a térnek.

Ha további segítségre van szüksége a megfelelő beltéri lámpák kiválasztásához, kollégáink készséggel segítenek Önnek – keressen minket elérhetőségeinken!

Facebook | Instagram